Home ⁄ Järnbrist ⁄ Fem vanligaste orsakerna till järnbrist

Fem vanligaste orsakerna till järnbrist

Järnbrist drabbar många gravida.

Alla kan drabbas av järnbrist men det finns vissa grupper som löper högre risk än andra. Järnbrist betyder att dina järndepåer är tomma – och att du behöver fylla på dem för att i förlängningen förebygga järnbristanemi och blodbrist.

 

Järnbrist kan orsakas av en mängd olika, både allvarliga och mindre allvarliga sjukdomstillstånd. Men betydligt vanligare är att du drabbas för att du äter alltför järnfattig kost, är gravid eller ställer upp som blodgivare.

 

Känner du dig trött och håglös – och dessutom tillhör någon av högriskgrupperna att drabbas av järnbrist, rådgör med en läkare. Om du har konstaterad järnbrist räcker det sällan att du ändrar dina kostvanor eller dricker blutsaft, som innehåller mycket järn. För att komma tillrätta med dina järnvärden ordineras du oftare en behandling med järntillskott, till exempel Duroferon, för att normalisera dina värden.

 

Gravida

Under graviditeten ökar mängden blod i kroppen. Det kräver mer järn för att kroppen ska producera mer hemoglobin som är det protein som binder och transporterar syret i kroppen. Den växande moderkakan kräver också mer järn ju längre in i graviditeten man kommit, dessutom hämtar barnet sin järnförsörjning från mamman, vilket gör att många gravida drabbas av järnbrist och behöver ta järntillskott fram till att barnet föds.

 

Blodgivare

När du ger blod förlorar du av naturliga skäl mycket järn och därför erbjuds du som blodgivare järntabletter som är tänkta att ersätta den mängd du förlorat. Eftersom det tar minst 3-4 veckor för kroppen att återbilda de röda blodkroppar du förlorat är det bra att ta tabletterna för att hjälpa kroppen att återfå normala järnvärden.

 

Veganer

Järn finns främst i inälvsmat och kött, men också i grönsaker. Vår kropp är dock sämre på att absorbera järn från växtriket och därför kan det vara extra viktigt för dig som är vegan, vegetarian eller flexitarian att hålla dina järnvärden under uppsikt. Vid behov kan du behöva ta extra kosttillskott för att förebygga och undvika järnbrist. Rådgör alltid med en läkare först.

 

Kvinnor i fertil ålder

Kvinnor som menstruerar löper högre risk att drabbas av järnbrist. Det kan vara svårt att tillgodose behovet på 15 milligram per dag genom bara kosten de dagarna, särskilt som kroppen bara tar upp mellan 5 och 10 procent av järnet i maten. Har du riklig mens och ofta känner dig trött och håglös bör du rådgöra med en läkare.

 

Glutenintoleranta (celikali)

Celikali är ett tillstånd som innebär att tarmluddet i tunntarmen förstörs av inflammationer som i sin tur uppstår när kroppen reagerar på gluten. Eftersom järn tas upp i den övre delen av tunntarmen kan det vara extra viktigt för dem som just fått sin glutenintolerans konstaterad att även kolla upp sina järnvärden.