Blek, trött och andfådd, så ser de vanligaste symptomen på järnbrist ut. När vi inte får tillräckligt med järn drabbas kroppen av syrebrist som påverkar oss på flera olika sätt.
Kroppen tar upp järn via maten. Exempel på järnrika livsmedel är oxkött, fullkornsprodukter, lever och ägg men järn finns också i mindre mängder i grönsaker som broccoli och spenat och i nötter, frön och torkad frukt.
För att vi ska fungera normalt behöver kvinnor få i sig 15 och män 9 milligram järn per dag. Är du blodgivare, glutenintolerant, äter vegansk kost eller gravid tillhör du riskgrupperna för att drabbas av järnbrist och upplever du några av symptomen bör du kontakta sjukvården.
Järnet tas upp av väggen i tunntarmen och förs vidare ut i blodet. Där fångas det upp av proteiner som transporterar det vidare till benmärgen. Där används järnet för att bilda hemoglobin som finns i de röda blodkropparna. Hemoglobinets uppgift är att ta upp syre som sedan transporteras till kroppens olika celler via blodomloppet. Utan hemoglobin kan de röda blodkropparna inte förse kroppens celler med syre vilket i förlängningen leder till att kroppen drabbas av syrebrist.
Eftersom kroppen kompenserar järnbristen genom att gradvis anpassa sig till mindre syre kan det till en början vara svårt att känna av symptomen. Järn kan också lagras i kroppen för att användas när det dagliga intaget av järn minskar eller kroppens behov ökar – till exempel vid en graviditet.
När depåerna är tömda drabbas kroppen så småningom av syrebrist. För att öka genomströmningen av syre och blod slår hjärtat snabbare och vi känner av det som hjärtklappning, ett vanligt symptom på järnbrist.
Syrebristen påverkar också våra muskler, andning och kondition. Vi andas tyngre, orkar mindre och blir blekare.
Om du har en konstaterad järnbrist är det viktigt att dels se över vad det beror på, men också att snabbt tillföra mer järn. Din läkare eller barnmorska kan ge dig råd om lämpliga kosttillskott och ändrade kostvanor.