Under graviditeten ökar järnbehovet rejält och det kan vara svårt att få i sig tillräckliga mängder via kosten. Mellan 5 och 20 procent av alla gravida drabbas därför av järnbrist – ett tillstånd som om det inte behandlas kan vara skadligt både för fostret och mamman.
Den allmänna rekommendationen är att äta allsidig och järnrik kost under hela graviditeten. Oxkött, ägg, grovt bröd, müsli och torkad frukt är exempel på järnrika livsmedel. Om du vill öka kroppens förmåga att ta upp järnet bör du undvika mjölkprodukter och gärna lägga till något som innehåller mycket C-vitamin i samma måltid. Då optimerar du tarmarnas upptagningsförmåga.
Under graviditeten ökar kroppens behov av järn. Om vi jämför järnbehovet under den första delen av graviditeten med den senare är järnbehovet tio gånger större. Det beror på att mängden blod ökar, men också på att fostrets behov av järn ska tillgodoses. Inför förlossningen är det också viktigt med påfyllda järnförråd eftersom man generellt förlorar en del blod.
När järnbehovet ökar så mycket kan det vara svårt att få i sig tillräckliga mängder enbart via kosten. På många mödravårdscentraler mäts järnvärdet med ett blodprov när du skrivs in. Det kan vara bra att känna till att rekommendationerna ser lite olika ut i olika landsting; vissa rekommenderar alltid järntillskott från veckan 20, medan andra kontrollerar järnvärdet först. Känner du dig trött och yr, är blek och har hjärtklappning kan det vara tecken på järnbrist. Rådgör med din barnmorska för att vara på den säkra sidan.
Kvinnor som har fått barn i tät följd eller haft rikliga menstruationer löper också högre risk att drabbas av järnbrist eftersom de sannolikt redan har låga järnvärden.
Järnbrist påverkar dig som gravid genom att du blir trött och andfådd, men det kan också påverka barnets födelsevikt negativt. Järnbrist under graviditeten leder också till en ökad risk att drabbas av förlossningsdepression.
Det är därför viktigt att säkerställa att du har rätt järnnivåer under hela din graviditet. Eftersom järnbrist är vanligt – rådgör med din barnmorska. Har du låga värden rekommenderas du att ta järntillskott tills de stabiliserats.